Omul ca o melodie ..

Omul e ca o melodie . Prima dată cănd o asculţi trebuie să vezi ce impresie îţi produce . Dacă este o impresie plăcută sau ceva din tine se regăseşte în ea , o vei mai căuta să o mai asculţi . Dacă între voi nu există nici o compatibilitate , atunci este prima şi ultima dată când o asculţi . Aşa stă treaba cu omul de rând . Dar un creştin ascultă toate melodiile pe care Dumnezeu le scoate din albumul pe care i l-a pregătit pentru tot parcursul vieţii . Şi atunci creştinul nostru devine compatibil cu aproape toate melodiile , mai puţin cele care îti provoacă stări de deznădejde , de ură , de agitaţie . Fiecare melodie poartă în sine o stare . Prima dată o asculţi liniştit . Vezi ce impresie produce asupra ta . A doua , a treia oara observi la ea cadenţele perfecte . După mai mult timp de ascultat le observi şi pe cele imperfecte . Apoi cauţi să observi ritmul melodiei  , momentele de respiro sau de schimbare de ritm . Şi abia după multă experienţă observi şi nuanţele melodiei , adică frumuseţea sunetelor alterate , cromatice . Iar la urma urmei , ascultând cu inima , observi starea dominantă pe care ţi-o imprimă în suflet melodia . Dar până aici , de multe ori trebuie să o cânţi , iar uneori se mai întâmplă să şi falsezi . Exact aşa sunt şi oamenii pe care Dumnezeu ţi-i scoate în calea vieţii . De la fiecare ai de învăţat câte ceva , şi fiecare imprimă în tine starea sa . Tu alegi ce stare vrei să se imprime în tine . După multă experienţă cu oamenii , treci şi recunoşti foarte multe stări , cadenţe , nuanţe , falseuri .
Am observat că melodiile cele mai frumoase sunt cele mai nuanţate . Sub înrâurirea lor ai parte de o impresie puternică . Cei mai frumoşi oameni sunt cei sensibili , oameni foarte nuanţaţi,cu multe cadenţe imperfecte şi efecte cromatice . Aceştia sunt capabili să poarte în sine mai multe stări deodată . Omul cu cât este mai sensibil , cu atât este mai uşor de rănit şi mai greu de distrus . De ce mai greu de distrus ? Pentru că are intotdeauna o gândire flexibilă , o mare putere de acceptare a realitătii ce îl înconjoară . Astfel de oameni , avându-şi nădejdea şi temeiul în Hristos  , îşi revin foarte repede după şocuri , nu trag concluzii pripite şi ştiu sau bănuiesc mai intotdeauna ceea ce au de facut mai departe . Constiinta le dictează foarte clar . Neavând un temei in Hristos , sunt pradă crizelor de nervi , de personalitate si deseori depresiilor . Astfel isi pierd frumuseţea caracterului si a melodiei in sine . Dar sunt si au nevoie de multa afectiune . Când ai o sensibilitate duhovnicească deosebită atunci trăirile curg una după alta , minunile sunt ceva la ordinea zilei , devii o femeie cu vointa de bărbat , un bărbat cu suflet de femeie si nu te mai saturi sa multumesti zilnic lui Hristos pentru tot ce ti se întâmpla . Durerea aproapelui este durerea ta , biruinţa lui e biruinţa ta . Te faci tuturor toate . Sensibilitatea duhovnicească este una din ingustele carari care duc la sfinţenie .
Din contră , oamenii insensibili sunt oamenii casanti . Se supara uşor , le trece greu,inteleg lucrurile anapoda , se smintesc repede…judecă toată lumea după felul lor ideal de a fi . Si totuşi , iubirea lui Hristos ii cuprinde si pe ei . Au incercari mari in viată , incercari care au rolul de a -i sensibiliza duhovniceste . Dacă eşti un om sensibil , bucura-te si ia-o ca pe o calitate , nu ca pe un defect . Un om sensibil pe cât i se pare lui sau altora ca este slab , pe atât e de puternic . Dacă eşti un om insensibil , nu te intrista , ci descoperă bucuria de a te ruga lui Hristos si Sfintilor Lui . Prin rugăciune , devii smerit . Prin smerenie , capeti sensibilitate duhovnicească . Dar nu uita…puterea e numai in Hristos , nu in tine . Oameniilor insensibili , pe cât li se pare lor si altora in afară ca sunt puternici , pe atât dinlăuntrul lor dovedesc sau ascund slăbiciuni foarte mari . In toate există care o măsură . Iar măsura fundamentală a tuturor lucrurilor bune este Hristos .

Ochii Căprui

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s