Zi de mare sarbatoare

Mi-as dori să știi suflete drag , că mi-a fost dor nespus de tine și am așteptat cu nerăbdare , clipa in care îți voi putea istorisi din nou ,cu multă smerenie , dar și duhovnicească bucurie , exemple și învățăminte din viața , demne de luat în seamă .
Așadar , voi începe să îți scriu câteva sfaturi , în această zi mare a iubirii lui Hristos față de noi . Unul din idealurile vieții fiecărui suflet , sau mai bine zis , unul din cele mai înalte idealuri , ar fi ca să poată avea o minte matură , o inimă de copil plină de farmecul nerautatii și amândouă , unite intr-un duh de netarmurita dragoste către Ziditorul lor , plus cele create de Dânsul .
Dar aceste lucruri nu se capătă nici măcar în dar , cu foarte multă ușurință . Ele vin ca o răsplată sau un surplus al vieții , doar în momentul în care te străduiești să trăiești viața din plin , frumos ,ca un om cu o educație a inimii aleasă . Și nu vor veni aceste lucruri stând cu mâinile în sân , sau stând acasă , în marile Sărbători , cum este cea de azi , departe de Domnul .
Iubirea de Hristos este un sentiment trăit la valoarea lui maximă doar în momentul în care , cu multă simplitate , vei învăța să te rogi din adâncul sufletului tău , la fel cum te rogi aflându-te in sf Biserică . Acolo fiecare licărire de lumină blândă provenită din candela , fiecare stih de psalmi trăit din strana , fiecare unduire ușoară de cadelnita veche ce mângâie aerul  , fiecare privire plină de viață duhovnicească a vreunui Sfânt așezat în chip frumos pe fresca veche a sf Biserici , fiecare din aceste lucruri aduc în sine sau , mai bine zis , creează atmosfera perfectă de rugăciune sau de invocare a Sfintei Treimi .
Iar aici , în această atmosferă de rugăciune , sufletul se adâncește în sine , descoperind cu ajutorul rugăciunii , prin intermediul Domnului , taine dătătoare de viață .
Nu știu dacă vreodată în viața ta , ți s-a putut întâmpla urmatorul aspect ; să fii atat de mâhnit, încât , închizându-te in tine sa nu vezi pe nimeni ,  sau , cealaltă variantă ; să fii îndrăgostit până peste cap de cineva , astfel încât sa nu mai vezi pe nimeni , decat pe ființa de care ești îndrăgostit . Deci , in concluzie , sa fii foarte atent sau concentrat asupra ta , nu a altora . Aceasta atitudine trebuie să o ai și în sf Biserică . Sa fii concentrat asupra ta , asupra sentimentelor tale față de Domnul , asupra legăturii tale cu El. Atât .
Ori că ai durerea ta și vrei să ți-o asculte , ori că ești îndrăgostit de El și nu mai vezi pe nimeni în afară de El  , în amândouă cazuri , tu trebuie să fii atent asupra ta . Astfel , nimeni și nimic din ce este în sf Biserică nu te va deranja , nu te va sminti , nu te va tulbura , ci totul îti va părea nepământesc , adică așa cum trebuie să ți se para , sa fie firesc . Astfel rugăciunea ta va merge lin . Singurul obstacol pe care îl va întâmpina va fi mandria ta sau patimile tale . Dar și ele dispar , dacă ai certitudinea că trebuie să te smerești cu adevărat în fața Domnului care te vede și te simte pretutindeni , în orice loc și în orice clipă . Această atitudine a ta trebuie antrenată clipă de clipă , de fiecare dată când intri în sf Biserică . Cel mai mare antrenor al ei este sfiala sfântă sau evlavia . Când ai evlavie , nu iti permiți suflete drag , sa te uiți in dreapta și în stânga , ci ești atent într-un singur loc , cugetând la cele auzite , la cugetele inimii tale față de Domnul , lăsându-te pătruns de mireasma Harului îmbelșugat ce reiese din toate acțiunile petrecute în sfânta Biserică .
Făcând astfel ,  trăirile vor veni , trăiri fiind simțirile inimii tale . Inima se va îndulci de prezenta Domnului iar mintea de cugetările cele legate de El. Lucruri noi ti se vor descoperi
Și acasă , când te vei ruga in taină, adu-ți aminte de cele trăite acolo . Sufletul tău va cere asta . Trăirile se vor repeta oarecum si acasă . Așa vei reuși să înveți să te rogi cu adevărat ; unind înțelesul atent al minții provenit din cuvintele citite cu gura , cu simțirile inimii .
Zi de zi făcând acest lucru , te vei bucura în Domnul .
Te rog mult ca în rugăciunile tale sa nu ma uiți și pe mine , suflete drag . Iar astăzi este praznic împărătesc , zi de bucurie mare , când toți mărturisim într-un cuget și o simțire ;” Și S-a înălțat la Ceruri,și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu -Tatăl și iarăși va sa vină să judece vii și morții , A Cărui împărăție nu va avea sfârșit”. Înaltă-L pe Hristos în tăriile din inima ta plină de dragoste , suflete drag . Să nu uiți te rog ce ți-am spus astăzi despre cum se cuvine să stai în sf Biserică. E important .
Hristos S-a Înălțat , suflete drag !

Ochii Caprui

9 comentarii la “Zi de mare sarbatoare

 1. Ileana spune:

  Adevarat A Inaltat! ❤ O zi frumoasa!

  Apreciază

 2. adorcristy spune:

  Reblogged this on Armonii de veghe.

  Apreciază

 3. Ralu Daniela spune:

  Salvarea tuturor celor ce au fost, sunt și vor fi este Înălțarea Domnul inimilor! Cuvintele tale mi-au mângâiat sufletul… și aș mai spune că în Sfânta Biserică este o lucrare împreună. Se va face liniște plină de eferveșcența Vieții când toți vom repeta după preoți cuvintele Liturghiei. Toată Fiimea va fi într-o zi într-un singur glas și o singură simțire dumnezeiască.

  Apreciază

 4. Aliosa spune:

  HRISTOS s-a INALTAT ! 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s