Mintea naste ganduri iar inima sentimente [ continuare ]

 

Continuare

Iar pentru a-ți păzi inima de sentimente și mintea de gânduri inutile, trebuie să știi să o hrănești cu absolut tot ce înseamnă frumos, constructiv și util. Aceste trei elemente nu le găsești decât în Dumnezeu și în toată creația Lui în care se răsfrânge , ca într-o oglindă, măreția bunătății și milostivirii Sale. Ține bine minte suflete drag că mințile luminate sau iluminate sunt doar efectul harului Dumnezeiesc asupra sufletelor ce și-au cunoscut adâncul păcatului și s-au oprit din lucrarea lui cu desăvârșire. Numim minte luminată , mintea care tinde tot timpul către Dumnezeu și căruia i s-a dăruit darul discernerii sau cunoștința binelui și a răului și deosebirea în profunzime a acestor două lucruri.
Când mintea devine îndrăgostită de cuvintele rugăciunii și tinde către Hristos , atunci ea nu mai judecă, nu mai analizează lucrurile pătimaș, nu mai face deosebire între om bun și om rău cu patimă, ci doar contemplă bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu asupra noastră, a tuturora.
Astfel , mintea curățită de tina păcatului , curăță și inima. Inima devine o inimă caldă , plină de bunătate, de iubire dreaptă, de dreptate iubitoare, de focul rugăciunii care arde orice gând rău și îl ține la distanță. Doar prin rugăciune se pot curăți mintea și inima și prin osteneala rugăciunii. Nu prin incantații, nu prin meditații, nu prin autosugestie. Acestea sunt forme omenești de amăgire interioară. Rugăciunea stăruitoare este ceva pe cât de simplu pe atât de profund; pe cât de evidenta pe atât de vital; pe cât de mică ca formă a cuvântului , pe atât de puternică ca lucrare. Poate sunt foarte mulți care nu cred în cuvintele mele, neluându-le în seamă, dar în viață se vor izbi de ele și însemnătatea lor.Eu nu bat câmpii de dragul de a scrie , nu spun o părere personală, ci adevărul concretizat din experiența plină de farmecul trăirii în Hristos a multor suflete ce au luptat lupta cea bună.
Un om care nu se roagă nu trăiește, la fel cum un făt care refuză cordonul ombilical nu poate trăi fără mama sa. Tu poți trăi fără Hristos ? Dacă nu poți, de ce nu te rogi ? Orice lucru are început. Cred că e timpul să începem osteneala rugăciunii. Pe curând suflete dragi. …pomeniți-mă în rugăciunile voastre.

Ochii Caprui

 

Reclame

2 comentarii la “Mintea naste ganduri iar inima sentimente [ continuare ]

 1. evelics spune:

  Nu stiu daca trebuie sa-ti pazesti inima si mintea de sentimente ,respectiv ganduri inutile.Si acestea fac parte din viata si au rolul lor:acela de a servi de termen de comparatie si de a-ti usura misiunea evaluarii atunci cand le gasesti pe cele adevarate.

  Apreciază

  • Foarte corect , dar „gânduri multe fără treabă dovedesc o minte slabă „proverbe și zicători. …Anton Pann.
   Și încă un lucru. …nu toți oamenii (care sunt diferiți din fericire😊) pot avea aceeași percepție asupra vieții. Tocmai de aceea nu neg calea ta suflete drag….dar ceea ce am spus eu este mult mai ușor și prudent , decât sa stai să discerni prea mult. O seară frumoasa suflete drag😇

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s