Cuvant pentru suflete talentate….

Când ești obosit de texte și însetat totuși de literatură bună, ajungi să tragi niște concluzii. Voi spune de la început că fiecare scrie după gustul lui și gusturile , după cum știm, nu se discută. Oricum ,când citești pe cineva , ajungi sa iți dai foarte bine seama ce fel de om este, ce dar i-a dat Dumnezeu, felul și scopul lui în exprimare. Sunt mulți scriitori și totuși puțini. Unii scriu pentru a se putea detașa de realitate . Alții pentru că puterea creatoare pe care le-a dat-o Cel de Sus , nu le dă pace și simt că au și pot spune un cuvânt. Nu au liniște, nu se simt împliniți dacă nu au scris un cuvințel cât de neînsemnat în ziua aceea. Alții , conștienți de valoarea creației lor , scriu pentru a lăsa posterității opere de o frumusețe ireproșabilă. Foarte puțini scriu doar pentru ei însăși , pentru a se putea relaxa dând naștere la rânduri pe care sufletul lor , simte neapărat nevoia de a le scrie în clipa aceea. Idei instantanee se înșiruiesc în ritm de taste vibrânde sau emoționate la atingerea catifelată a degetelor , grăbite să redea, de teamă de a nu pierde inspirația momentului , ceea ce sufletul le dicteaza în acel moment istoric.
Totuși impactul textului scris asupra cititorului depinde de unele lucruri sau reguli. Un text scris sau îmbrăcat metaforic, doldora de figuri de stil , dar fără să aibă o esență a sensului , binedescrisă , este un text mai mult tehnic, fără suflare de viață. Și atunci, doar cei îndrăgostiți pe vecie de frumusețea nemuritoare a figurilor de stil, vor înțelege ideea și starea sufletească pe care o transmite textul. Restul auditoriului , doar foarte vag.
Dacă vom merge la cealaltă extremă, unde un suflet frumos va scrie pur și simplu , sub tutela binecuvântată a inspirației momentului, dar fără să acorde cât de cât importanța cuvenită regulilor gramaticale, foneticii (în special când este vorba de poezie) și figurilor de stil, va ieși un text puțin desfigurat, neîmplinit, nematurizat sau nelucrat îndeajuns din punct de vedere artistic. Va atinge multe suflete dacă în sinea lui poartă o idee frumoasă sau redă o stare sufletească deosebită , dar , dacă ar fi fost puțin lucrat mai mult, cu siguranță ar fi atins și mai multe suflete. Și e păcat să nu te străduiești din plin , mai ales când ai ocazia să te faci deplin înțeles de oameni pe care îi iubești.
Arta de a scrie este echivalentă cu arta de a cânta, de a desena, a sculpta , a compune partituri și altele. Ca orice artă care se respectă , impune niște reguli. Îți este permis orice să scrii ,doar dacă orice așterni pe hârtie este frumos sau util cuiva. Altfel , de hidoşenii literare nu are nevoie nimeni, nici măcar tu. Un text îmbrăcat potrivit din punct de vedere al figurilor de stil și care exprimă o idee sau stare sufletească deosebită , este egal cu un portret bine lucrat sau cu o melodie a cărei frumusețe muzicală nu poate trece neobservată . Cel mai important lucru când scrii este să o faci din tot sufletul tău. Cu timpul vei învăţa să îmbraci sau să creezi o haină elegantă textului scris de tine. Și nu uita de profunzimea sau nuanțele textului. Acest ultim lucru are o foarte mare însemnătate , pentru că face textul mai aparte. Îi dă substanțialitate și îl face mai aparte de tot ce a citit cel sub privirea căruia, îți va cerceta minuțios scrierea. Cine reușește să îmbine toate cele trei elemente de bază ; starea sufletească, îmbrăcămintea formată din figurile de stil și profunzimea textului, va ajunge în timp , să stăpânească foarte bine arta de a scrie sau a transmite prin cuvinte. Eu, ca amator, aș mai avea multe lucruri de spus despre subiectul acesta, dar momentan, mă voi opri aici. Dar să știi suflete drag că , unde nu există rugăciune , nu poate exista nici inspirație divină. Și diavolii te pot inspira și viciul cu toate ale lui, dar asta nu înseamnă că opera care ai creat-o, chiar dacă ai respectat cele trei puncte de mai sus, va avea o influență bună asupra cititorului. Nu uita că scrisul rămâne ca mărturie a ființei tale peste veacuri și penelul tău poate învia sau poate ucide, de-a lungul timpului. Și cel mai important, vei da seamă cândva de tot ce ai scris sau ai spus.

Mulțumesc pentru atenție…!!!.

Ochii Caprui

Reclame

Un comentariu la “Cuvant pentru suflete talentate….

  1. sharabagiu spune:

    Ce dulce e linistea sufletului lui Hristos! In starea aceasta ma trimit scrierile tale Ochi Caprui. Iar tu nu ai pana de amator, ci mai degraba de maestru.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s