Cugetări ( 5 )

Dacă tu privești viața ca pe o provocare , atunci înseamnă că ai mult curaj și tot atâta ambiție. Curajul este semnul unui suflet nobil și unul cei mai buni prieteni ai acestuia. Dar fără credința că vei izbândi în ceea ce îți propui , curajul tău nu va fi decât o floare trecătoare. Iar noi numim ambiție atunci când este vorba de dorința de a trece neapărat la următorul nivel , de a avansa . Acest sentiment îl numim ambiție doar când e vorba de noi înșine. Dar când e vorba de Dumnezeu, de a face un lucru pentru El sau o faptă bună , atunci numim ambiția râvnă. O râvnă plină de mândrie va fi întotdeauna o râvnă necugetată, necalculată, fără efect cu bătaie lungă în timp ci doar cu efecte spectaculoase de moment . Această râvnă sau ambiție nu este bună și nu te ajută să faci față provocărilor venite din partea vieții. Dacă o ai …..cugetă profund și schimbă-te. Dacă nu o ai…..atunci ferește-te să judeci pe posesorii ei , ca nu cumva să te trezești cu ea instantaneu în fața ușii sufletului tău.

Dacă privești viața pe un dar, atunci înseamnă că ai multă dragoste de Dumnezeu și te implici foarte mult în relația cu El. Aceasta este cea mai frumoasă atitudine pe care un suflet nobil o poate adopta. Dar și ea, ca de altfel orice atitudine pozitivă, are ispitele ei. Prima dintre ispitele care ar putea să îți subjuge inima ar fi cea a dragostei de suprafață, a superficialității mai exact. Dacă tu spui că iubești pe Dumnezeu cu toată ființa ta , atunci să nu te mâhneşti în momentul în care vei vedea că Dumnezeu are grijă să îți dea o educație aleasă încercându-ți și întărindu-ți tăria sufletească în diferite împrejurări ale vieții. Și atunci când ești certat și mustrat cu blândețe de El, și atunci viața e un dar , și atunci Dumnezeu e bun cu tine și minunat. Dacă nu vei simți astfel, înseamnă că nu îl iubești ci doar îți minți inima cu această autosugestie extraordinar de puternică. Ține minte când vei fi în acele clipe cuvântul Sfântului Apostol Pavel ;” Dragostea nu caută ale sale „. Deci nici tu nu căuta ale tale ci ale lui Dumnezeu.
Iar a doua ispită, mult mai subtilă și mai periculoasă ca prima , ar fi esența următoarei zicale a Sfântului Efrem Sirul „Drumurile către iad sunt pavate cu intenții bune „. Nu tot ce e frumos la prima vedere este și bun și nu tot omul care îl poartă pe Dumnezeu pe limba sa , îl poartă și în suflet. Nu toate drumurile duc la Roma. Dacă îl ai pe Dumnezeu în sufletul tău , atunci tu să lucrezi fapta bineplacută Lui în ascuns , iar Dumnezeu o va descoperi altora pentru folosul lor sufletesc la vedere. Dacă o vei lucra la vedere pentru a câștiga suflete , atunci ai grijă înainte de toate să îți câștigi cuget smerit. Altfel destinație drumului tău pavat cu intenții bune va fi în cu totul altă parte decât te-ai fi așteptat pentru faptele pe care le-ai făcut. Toate faptele bune sunt mărețe în lucrarea lor, dar doar smerenia este cea care le oferă certitudinea drumului către Dumnezeu . Iar dragostea le desăvârșește. Deci fii atent și ferește-te de aceste ispite , dacă vrei să vezi la nesfârșit viața ca pe un dar de la Dumnezeu.

Dacă privești viața ca pe un câmp de luptă , atunci înseamnă că spiritul tău de luptător justițiar este cel care te conduce în viața de zi cu zi. Această atitudine denotă că ai spirit de observație , curaj, noblețe sufletească și un crez neîndoielnic . Ești gata să faci orice pentru a-ți atinge scopul și a te vedea la finalul luptei. Dar să nu uiți că viața este platforma unde se desfășoară bătălia dintre bine și rău , iar nu dintre tine și ceilalți. Indiferent ce oameni ar fi în jurul tău , buni sau răi, atei sau credincioși , tu nu trebuie să îți uiți valorile sufletești și identitatea spirituală. Altfel , te vei amesteca involuntar cu această mulțime și îți vei pierde identitatea. Tu ești singur în fața vieții, nu cu ei. Dacă vei avea grijă de ei mai mult decât de sufletul tău , bătălia e pierdută suflete drag. Nu trebuie să uiți vreodată cine ești și scopul nobil ce îți curge în vene. Dar mai presus de toate , caută să fii un luptător smerit , tot timpul gata să asculte și să îndeplinească fără crâcnire , chiar cu prețul sale, voia Domnului său. Aceasta este firea unui luptător.

Viața ca atare înseamnă toate acestea trei la un loc și chiar mai mult decât acestea. Un luptător neînfricat , cu o inimă de copil , gata să răspundă cu dragoste oricărei provocări.

Ochii Caprui

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s