Viața bate filmul

Se trezise de dimineață cu sufletul îmbujorat la maxim , iradiind de bucuria sărbătorilor și mai ales pentru faptul că astăzi își serba ziua numelui și deopotrivă , împlinea 13 ani. Cerul auriu de mai, îi zâmbea vesel printre razele jucăușe ale soarelui ce pătrundeau cu îndrăzneală în odăița slab luminată a fetiței. Elena era o fată veselă din cale afară . Binedispunea pe toată lumea care ar fi avut fericirea ca să o întâlnească în calea ei . În ochii ei căprui și mari , puteai întâlnii adesea , dacă erai atent , două lumi ce se războiau una cu alta. Era o lume a veseliei năstrușnice de copil care nu duce grija de nimic și o lume a tristeții izvorâte din realitatea dură de cele mai multe ori , realitate care avea darul de a maturiza înainte de vreme sufletul firav al oricărui copil de talia sufletească a Elenei. Dar Elena își ascundea cu mult talent de privirile curioase , această latură a ei. De foarte multe ori , în toiul discuțiilor celor mari , o puteai auzi dând câte o vorbă de duh care avea darul de a pune pe gânduri aproape instantaneu toată lumea . Însă ceea ce era deosebit la Elena era credința ei puternică în Doamne Doamne și bunătatea ei nu numai față de oameni , ci și de flori, animale , plante și absolut tot ceea ce avea să îi fie dat în grijă.
Cei care o vedeau pentru prima oară în viața lor pe Elena sărutând petalele macilor și mângâind cu multă dragoste crinii și lalele, rămâneau stupefiați. Nu ar fi putut crede că o fată ca ea , ar fi fost în stare de atâta gingășie și bunătate sufletească față de flori. Elena trata florile întocmai ca pe niște persoane nobile. Auzise de mic copil de la tatăl ei că „Dacă vrei să fii un om bun, atunci trebuie să fii cu absolut tot ce îți iese în cale „. Poate tocmai de aceea tatăl ei, care de altfel era un om foarte bun la suflet, era singurul om din sat pe care lupii îl ocroteau de urs, șerpii se fereau să îi facă rău și treceau nestingheriți pe lângă el iar căprioarele veneau cu o nerușinare drăgălașă ca să îi atingă cu botul lor micuț , căușul aspru al palmele sale muncite . Toți oamenii se mirau de această ciudățenie , însă badea Ion , râzând pe sub mustățile bine închegate , spunea tuturor că nu e nimic miraculos în acest lucru , că unde e Dumnezeu în inima omului bun , acolo nu există teamă sau răutate. Iar Elena , singurul odor al casei și totodată singura odraslă care îl întâmpina în pragul ușii ori de câte ori venea acasă , cu ochii plini de surâsul fericirii, luase foarte bine aminte la vorbele înțelepte ale tătucăi. Mai știa însă de la mămuca , că „Bunătatea fără rugăciune e ca cerul fără ploaie ” adică nu folosește în totalitate pe nimeni. De aceea se străduia să urmeze și pilda mamei. Mama Elenei, o munteancă frumoasă și harnică foc , avea grijă mereu ca indiferent dacă era la câmp cosind iarbă proaspătă pentru văcuță sau la vatră făcând pâine pentru cei ai casei , sau la alte treburi pe care ca o gospodină ce era din fire trebuia să le facă, gura să-i tacă iar mintea-i să se roage rugăciuni pe care le îndrăgise din tinerețe. Era o fire tăcută și caldă , cu un suflet care nu de puține ori lăsa să se vadă aurul din care era făcut. Și parcă și treaba mergea altfel atunci când din gura muntencei , ca de la un izvor , se auzea susurul unor rugăciuni ca „Împărate Ceresc” sau „Împărăteasa mea cea prea bună” inundând aerul muntelui cu mireasma plină de har a rugăciunii. Toată lumea care cunoștea această familie binecuvântată , nu contenea să se mire văzând hărnicia și rugăciunea femeii , credința puternică a copilului și bunătatea ieșită din comun a bărbatului.
Elena se pregătise pentru școală , având grijă ca în rucsacul ei să adauge în plus față de zilele obișnuite și cutia cu bomboane pentru colegii ei de clasă și domnii profesori. După ce își luase rămas bun de la mama care îi zâmbea cu drag din pragul ușii , Elena plecă spre stâna din apropiere să își ia -așa cum obișnuia să facă în fiecare dimineață – „binecuvântare ” de la tatăl ei . Badea Ion era un cioban iscusit , pe care îl vedeai mai mereu spunând câte o învățătură de duh sîmbraşilor stânii , lăsându-i de cele mai multe ori cu gurile căscate și inimile pline de profunzimea înțelesurilor descoperite din pildele lui. Rezemat în botă , cu gândul dus departe la cine știe ce înțeles tainic al vreunui cuvânt vechi din Scriptură – pentru că dânsul avea bunul obicei să parcurgă mai pe îndelete Scriptura atunci când ploaia mocănească își făcea de cap – badea Ion scruta cu privirea-i senină fața blândă a acelui cer auriu de mai din acea dimineață. Văzându-şi copila întâmpinată de departe de câțiva miei jucăuși , fața sa deveni deodată parcă luminată de o bucurie imensă și spuse copilei pe un ton de tată blând și iubitor ;
– Copila taichii , ce-ți dorești tu astăzi , Maica Domnului să-ți împlinească cu vârf și îndesat ….Luceferii să-ți cânte-n cale și ochii tăi minuni să vadă pe-ndelete …!
– Amin …Amin. ..Amin, tătuțul meu cel drag și scump …! ….spuse copila îmbujorată , bucuroasă foarte de frumoasa binecuvântare pe care tocmai o primise. Sărută mâna caldă a bătrânului ei tată și porni spre școală voioasă , lăsând în urmă-i privirile neastâmpărate ale cârdurilor de miei. De acum înainte avea inima plină și nu se îndoia câtuși de puțin că ochii ei căprui și mari , vor reuși astăzi să împartă cu dărnicie bucuria sărbătorii de astăzi, bucurie pe care fata o trăia din plin. „La mulți ani Elena și Maica Domnului să îți dăruiască bucurii ! ” răsuna glasul vecinilor pe care îi întâlnea în drumul ei spre școală.

(Va urma )

Ochii Caprui

Reclame

4 comentarii la “Viața bate filmul

 1. Poteci de dor spune:

  Oh, ce lume de poveste…!

  Apreciat de 1 persoană

 2. anisiaprincess spune:

  Maica Domnului este și pentru mine bucuria și minunea sufletului meu…

  Apreciat de 1 persoană

 3. smaranda64 spune:

  Tare, tare fain. Aștept urmarea. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s