Viața

În mare grabă aproape în fiecare zi, urâtă și blestemată de către unii care nu i-au îngăduit ei să le zâmbească măcar strictul necesar, binecuvântată de către alții care au iubit-o până în măduva sufletului încă de când au deschis pentru prima oară ochișorii, viața – căci despre ea este vorba – aleargă ca o nălucă nebună , făcând slalom printre felurite suflete, fiind purtată cu îndrăzneală de la o gură la alta. Toți vorbesc despre ea, mai cu îndrăzneală , mai pe furiș, mai cu experiență, mai din ce au citit ,mai din auzite, mai din trăite.…Însă toți au impresia că îi știu esența, originea și scopul. Au chiar mai mult decât o impresie simplă la prima vedere. Au pretenții. Pretenții care nu iartă și nu vor a îngădui să nu fie recunoscute drept urmare a atâtor trăiri sufletești. La câte un colț prăfuit de stradă , în plina bătaie în cap a obraznicelor raze solare , viața iese grăbită din gura unui bătrân nemulțumit de soarta ei . „Așa e viața , crudă și haină ! ” se aude aproape șoptit de pe buzele umflate de alcool ale bătrânului. Dar nu viața l-a împins la băutură ci felul în care a reacționat bătrânul la ea, conștient sau inconștient de valoarea ei. În aceeași clipă, in cu totul altă parte , pământul plin de praful exploziilor și azurzit de sunetul bombardamentelor , primește cu sfințenie trupurile neînsuflețite , dar pline de curajul vieții , ale unor ostași ce au luptat cu dragoste de viață până la ultima lor suflare. Aici, știu cu toții ce valoare are o viață în plus sau în minus. De la mic la mare. Nu se plânge nimeni de ea.
Un afacerist își numără plictisit banii pe care i-a adunat cu ușurință în acea zi și trece în revistă zilele următoare în care va trebui să își plătească impozitele față de stat și amărâtele de salarii pentru angajați. Ochii lui au o lumină ciudată în momentul în care privirea lor mângâie nestingherită teancul de bancnote , iar chipul lui se luminează sau se întunecă în funcție de cifra pe care el o află la sfârșitul numărării banilor. Pentru el, esența vieții lui sunt banii… banii cât mai mulți. În aceeași clipă , fata lui , acasă , se gândește cum îi va spune lui și mamei sale hotărârea pe care a luat-o fiind îndemnată de către inima ei tumultoasă. Hotărârea de a se căsători cu un băiat cinstit, bun dar sărac. Pentru ea esența vieții este dragostea. Dragostea naște toate virtuțile și vindecă toate rănile. Pentru ea.
Un savant , cu puțin ateism curgând prin venele inimii sale , îmbrățișează idea big bang-ului și felului cum viața a luat existență din impactul fotonilor de lumină asupra apei. Pentru el este o ipoteză mult mai corectă decât aceea că viața ar fi fost creată de un Dumnezeu pe Care, sincer, el savantul nu l-a întâlnit încă să îi strângă mâna , să iasă cu el la un pahar de vorbă și să îi spună ca unui coleg reușitele sale. În altă parte , un călugăr închide ochii pentru ultima oară în viața lui, suspinând a rugăciune . „Doamne, Tu Care ești calea, adevărul și viața , primește-mi sufletul în pace !!!”……Pentru el , Dumnezeu este viață și tot ce este viață , este creat de Dumnezeu. Pentru el.
Dar pentru tine suflete drag , ce este viața ?

Ochii Caprui

Reclame

6 comentarii la “Viața

 1. smaranda64 spune:

  Pentru mine…viața ESTE. Pentru mine.

  Apreciază

 2. Destul de ambiguu răspunsul tău suflete drag, dar nu încălcăm legea bunului simț ….

  Apreciază

 3. anisiaprincess spune:

  Sf.Ap.Pavel spune: „pentru mine a trăi,este Hristos”, iar eu vreau să fiu o următoare a acestui mare apostol…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s