Reproșul

În opinia mea, reproșul adresat unei persoane este de fapt nemulțumirea sufletească a persoanei care reproșează oglindită în atitudinea persoanei căreia i s-a făcut reproșul respectiv. Nu ajuți cu nimic un om să fie mai bun decât este, dacă în momentul în care îi reproșezi un lucru, o faci cu patimă, cu răutate. Decât să îl cerți, pune-te puțin în locul lui și arată-i înainte de toate cum ar fi trebuit să fie făcut lucrul pe care i l-ai reproșat. Văzând lipsa de patimă, înțelegerea pe care i-o arăți în momentul respectiv, sigur se va îndrepta și va face acel lucru precum l-a văzut la tine făcut. Reproșul fondat sau nefondat poate foarte mult denatura apropierea sufletească dintre două persoane. Când omul căruia i-ai reproșat un lucru se corectează instantaneu în prezența ta, ca să nu te supere, chiar dacă nu o face perfect dar are intenția, omul acela e plin de bunăvoință față de tine. Dacă tu te arăți nemulțumit în continuare în privința lui, problema de fapt ești tu, frustrările tale și lipsa ta de răbdare cu el. Nu el e problema, ci tu.
Dacă omul respectiv doar mimează, făcând totul de ochii tăi, înseamnă că e plin de viclenie și nu merită să îți bați capul cu el până nu vezi că își dă cât de puțin acolo interesul să te asculte.
Dacă omul nu vrea din capul locului să asculte, înseamnă că reaua voință a lui trebuie pedepsită cu exemplul tău viu în privința lucrului pe care i-l ceri. Măcar așa își va da seama într-un târziu ce a pierdut și ce ar fi trebuit să facă.
Cearta, reproșurile infinite, bucuria josnică pe care o simți în sufletul tău atunci când vezi pe cel căruia i-ai reproșat un lucru, căzând într-un necaz din cauza faptului că nu te-a ascultat, sunt semnele vădite ale unui suflet mândru. Un om înțelept știe cât să îngăduie și cui să îngăduie să rămână alături de el. Cele mai mari și mai multe reproșuri și le face întotdeauna luişi, nu altora. Eu mă bucur foarte mult că nu suntem perfecți și că suntem diferiți. O consider o binecuvântare. Altfel ne-am fi plictisit cu toții pe un drum al vieții în care sigur, dragostea nu ar fi existat.

Ochii Caprui

Ochii Caprui

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s