Tenebre

Sunt lucruri în viață la care nu poți să rămâi indiferent, să spui nu și să treci mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat absolut nimic în acel moment. Lucruri care nu suferă amânare și se cer mai devreme sau mai târziu, rezolvate de către persoana ta.
Astfel sunt și tenebrele unui trecut nu prea glorios, nu prea fabulos, dar plin de momente pe care crezi tu acum, că le-ai fi putut schimba sau împiedica firescul curs. Dar nu este așa! Degeaba te învinovățeşti întruna și ai impresia că nu a fost nimic bun din ceea ce ai făcut atunci, în acele vremuri în care sufletul ți-era necopt de căldura experienței și mintea împrăștiată-n griji de cele mai multe ori inutile.
Ar trebui să știi că un om care regretă alegerile pe care a fost nevoit să și le asume la momentul respectiv în viață, de fapt se regretă pe sine ca personalitate. Singur își încrustează cu multă grijă regretele sale în pielea sufletului său pe vecie. Singur se nemulțumește de neajunsurile sale pline de nemulțumire. La ce folos? Nu ai destulă durere în suflet? Pentru ce te chinui să îți mai adaugi ? Nu ai destule motive să zâmbești? Dacă tu crezi că nu ai, măcar atunci îngrijește-te să ai destule motive pentru care să simți că trăiești. Dacă nu poți zâmbi.
Sunt oameni care au nevoie de tine vesel, nu trist. Sunt probleme pe care trebuie să le cu demnitatea unui om trecut prin toate, nu cu sfiala unei ființe care a scăpat cu chiu cu vai de încercările vieții. A te întoarce în urma ta pentru a-ți învia sau a-ți contura regretele, momentele grele, hotărârile mai puțin bune, înseamnă îndoială de propria persoană, de mila Lui Doamne Doamne, de dragostea celor din jurul tău. Înseamnă nesiguranță. Iar oamenii nesiguri au soluții nesigure care duc fix la o durere sigură.
A-ți părea rău de greșelile săvârșite nu înseamnă a trăi regrete. Înseamnă a avea oglinda faptelor tale permanent în fața ochilor tăi sufletești și a privi cu luare aminte în ea, tocmai pentru a evita repetarea lor, dar nu înseamnă a da viață oglinzii sau a trăi în universul ei în totalitate. Experiența vieții, a trecutului, oferă atenție asupra unui prezent mai bun și oarecum, siguranța acestuia. Nu regretele.
Ai greșit grav cândva? Schimbă-te. Durerea pe care o simți din săvârșirea acelei greșeli, te va ajuta să te schimbi. Amintirea ei o vei avea permanent în sufletul tău, dar sub formă de paznic al faptei bune, nicidecum sub forma unui regret. Regretul este retrăirea durerii unui eveniment la intensitate diferită, în mod inconștient și permanent. Așa că…nu trebuie!

Ochii Caprui

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s