Copacilor mei

Oamenii buni nu sunt o raritate, ci sunt la fel ca niște copaci, în diferite faze de evoluție. Unii, de exemplu, sunt ca niște vlăstare tinere, de abia înmugurite sub privirea gingașă a primăverii vieții. Nu știu cum să își manifeste bunătatea sufletească, sunt foarte influențabili, nu prea au experiență în ale vieții și de aceea, la cel mai mic vânt, le pleacă florile neasemuite ale bunătății sau, în cel mai rău caz, se rup de bunătate și devin oameni răi. Nu știu cum să își păstreze bunătatea. Unele dintre aceste ramuri, se înghesuie de frică în toate colțișoarele ființei lor firave în momentul în care furtuna își face binecunoscuta apariție. Atunci uită cine sunt. Altele însă, privesc cu dor la crengile bătrâne și se încăpățânează să arate furtunii măcar o mică parte din vitejia pe care o admiră atât de mult la ramurile bătrâne. Astfel, nu pier, ci își dau o nouă șansă la viața de om bun.

Oamenii care sunt copăcei de doi trei ani, nu se pleacă lesne, cu una cu două, la furtună. Se cred stabili și au o oarecare mândrie a tinereții. Însă atunci când vin necazurile mari sau văd pe alți copaci asemenea lor, flirtând cu fărădelegea, atunci…își pierd siguranța pe care o aveau mai înainte, încep să se îndoiască de calea lor în viață și se dedau la fărădelegi, de dragul compromisurilor sau pentru a nu fi marginalizați. Astfel, furtuna nu mai are nevoie să le doboare trupurile tinere, ci doar să le dezgolească ființa de tot crezul vieții. Devin copaci goi, fără rod și fără frunze. Stau în picioare, amintind privitorului de ceea ce au fost cândva. Însă unii dintre ei, nu își pierd siguranța și nici crezul vieții. Pentru că stau ocrotiți de sfaturile copacilor mai bătrâni. Păzesc cu dragoste toate povețele pe care le primesc și nu numai că le păzesc, dar le și aplică. Pentru că au dragoste de tot ce este frumos și bun.

Oamenii aidoma copacilor bătrâni, cu rădăcinile înfipte adânc în sânurile calde ale pământului, dar cu o coroană frumoasă care îi agață de Cer, oamenii aceștia sunt o frumusețe a vieții pentru privitor. Prin însăși imaginea ființei lor îndeamnă la rugăciune. Știi ce i-a făcut să crească așa de mari și de puternici? Au privit mereu către Cer, cu un dor înfocat, cu o dorință nestăvilită de a-L îmbrățișa, de a-L respira în toate marginile, ascunzișurile, întinderile ființei lor. Însă și ei, atunci când se mâhnesc de cele câte ochilor lor le este dat să vadă, și ei…pot cădea. Nu rădăcinile adânc înfipte în pământ le oferă stabilitate, deși așa ar părea normal. Ci dorul acela către Cer! Privirea aceea duioasă pe care o înalță fie în furtună, fie în răsărituri de soare, fie iarna, fie vara, către Acela Care i-a zidit și i-a ajutat să fie ceea ce sunt astăzi.

În concluzie, oamenii nu sunt răi nativi. Pot deveni, din păcate. Și oamenii răi au evoluția lor, dar aceasta este cu totul altă poveste. Dacă vei vedea ramuri înmugurite, atunci să le îngrijești cu dragoste și astfel își vor păstra florile. Dacă vei vedea copaci tineri, atunci să le îndrepți cu bunătate și îngăduință privirile curioase către copacii mai bătrâni decât ei. Să le aduci aminte, fără să îi pisezi la cap, povețele pe care le-au auzit la foc de răsărit în diminețile cu dor Dumnezeiesc ale copacilor mai în vârstă decât ei. Cândva îți vor mulțumi și vor afirma că tu ești unul dintre binecuvântatele motive pentru care astăzi, au rămas în continuare oameni buni. Iar pe copacii bătrâni, să îi îngrijești cu multă, dar foarte multă dragoste. Să ardă inima lor de dragostea pe care le-o arăți! Să le ferești ochii sufletului de imaginea difuză a mâhnirii. Astfel, buzele lor trecute de vreme, nu vor obosi niciodată în rugăciunea spusă pentru tine.

Cu dragoste, Ochii Caprui

2 comentarii la “Copacilor mei

  1. anisiaprincess spune:

    Este tare frumoasă comparația…În final ,toți copacii ar avea ceva bun de dat,numai cu smochinul neroditor să nu ne asemanăm…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s