Nebunul (2)

           

        Simţea cum întreg sângele inimii sale pâlpâia întocmai ca un vulcan neastâmpărat la gândul următoarei sale revărsări. De fapt, întreaga lavă a fiinţei sale de om rugător acum îşi alegea destinul. Să accepte realitatea sau să se întoarcă împotriva Celui Căruia i se ruga ȋn fiecare seară?  Oare Dumnezeu uitase de el, de dorinţa lui?  De ce nu îi mai răspundea prompt ca bunăoară altadată?  Era ocupat sau îi plăcea să îl vadă cum se i se consternează cerşind milă şi îndurare?  Greşise oare el în faţa Celui  Preaînalt atât de mult? Iată că se împlineau 11 ani de când în fiecare seară se amăgea cu speranţa că Dumnezeu îi va răspunde la rugăciune şi că îl va ajuta să iasă la limanul bucuriei lăuntrice. 
          Ştia, vezi bine, că D u m n e z e u  NU TRECE  peste dorinţa nimănui, mai ales dacă este o dorinţă spre mântuire.  Întrebarea care se punea în acest moment în sufletul său şi care răsuna bubuitor în toate cotloanele peşterii inimii sale, era următoarea: ce înţeles avea pentru el, în aceste clipe grele, cuvântul mântuire?  Mântuirea de greul vieţii acesteia?  Nu. Mai degrabă mântuirea de păcatul care zăcea adânc înfipt ȋn țărâna fiinţei lui şi care momentan, fluiera a înverşunare morbidă, neavând nici cel mai mic gând să plece de acolo.  Se părea că terenul îi prieşte evoluţiei sale de minune. 
         Nebunul lasă mâinile în jos. Privi căuşul mare al palmelor sale firave cu mirare. Se gândi că dacă Dumnezeu acordă păcătoşilor atâta îngăduinţă în drumul vieţii lor şi cã îi aşteaptă cu bucurie să se întoarcă, că le respectă liberul arbitru şi are răbdare cu ei,  cu siguranţă că şi cu el, un nebun în toată firea,  va avea răbdare.  Probabil trebui să treacă 11 ani ca acest gând mărinimos, plin de nădejde, să răsară în inima nebunului.  Rugăciunea pe care o făcea nu trebuia îndeplinită ca un ritual, de formă.  Ci trebuia înfăptuită ca o deplină clipă a unei convorbiri între el,un nebun care nu îşi înţelegea niciodată focurile inimii şi  care trebuia să îşi treacă peste orgoliul său de fiecare dată când se ruga, şi un Dumnezeu  care îl aştepta la celălalt capăt al firului, de fiecare dată cu dragoste.  O dragoste pedagogică care cerea înainte de toate supunere.  Tocmai pentru a-i înţelege pe deplin logica firii.  Ca să răspunzi cu dragoste dragostei trebuia să i te supui. Nu din teamă. Ci din frică de Dumnezeu. Înţelese acum. Plecă ochii ruşinat de gândurile sale. 
         A nu ştiu câtă oară gândise că el are dreptate şi Dumnezeu e nedrept cu el,iar Doamne Doamne avusese grijă să îi dovedească contrariul.  Puteau să treacă anii. Acum nu dorinţa lui era importantă.  Ci felul cum stătea el de vorbă cu Dumnezeu în fiecare seară la rugăciune.  Țanțoș sau smerit.  Cerând dreptate sau invocând milă pentru neputinţele sale.  O lacrimă părăsi cerul tulbure al ochilor săi gânditori cu scopul de a limpezi alt cer. Cel al inimii.

       Ochii Caprui

image

Anunțuri

5 comentarii la “Nebunul (2)

 1. ane spune:

  Lacrimile nu vindeca, dar mie imi da o stare de liniste sufleteasca.”sa limpezeasca alt cer” frumos ai spus.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Laleauaneagră spune:

  Oarecum mă asemăn și eu cu acest nebun…Ego-ul care mă stăpânește este de cele mai multe ori cauză a suferințelor mele,deoarece nu pot primi cu multă încredere tot ce-mi îngăduie Dumnezeu pentru îmfrumesețarea sufletului meu.

  Apreciat de 1 persoană

 3. iosif, spune:

  Nebunia are o multitudine de aspecte,iar manifestarile ei, pot fi benefice sau daunatoare.Marile genii (în general) si-au încheiat aceasta viata de tranzitie,în delirul nebuniei si al saraciei materiale,însa (eu cred) fericiti. Cred ca le datoram recunostinta acestor…”nebuni”,prin nebunia carora,noi devenim mai… (ne)buni…
  O zi…BUNA.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s