3 feluri

Trei feluri

      Există mai multe feluri de a spune lucrurilor pe nume, dar nu toate sunt la fel de eficiente pentru inima omului bun de astăzi.
       Dacă vei pune în valoare lucrurile rele  ale  oamenilor care te înconjoară și a lumii din care faci parte, oamenii buni vor înțelege ceea ce nu trebuie să facă sau să mai facă.     Dar gândește-te că această minune nu va dura mult. Li se va aprinde un becușor roșu pentru câteva zile la cei buni și vor fi motivați ca văzând cele rele expuse de tine, să nu le facă, dar nu vor înțelege în profunzime de ce nu trebuie să faci rãul și de ce anume nu e bine nici măcar să cochetezi  cu ideea de a face rău.
     Astfel, munca ta cu ei, încet încet se va pierde și se vor orienta către o altă metodă de abordare a lucrurilor din viața fiecăruia dintre noi.

      Metoda opusă acesteia este să pui în valoare esența binelui prin expunerea faptelor bune ale celorlalți, demne nu numai de remarcat, ci chiar de invidiat, în sensul bun al cuvântului. Oamenii care vor citi sau vor auzi spusele tale, se vor minuna de fiecare dată de profunzimea lor și mulți alții ca ei, vor fi motivați să trăiască frumosul din cuvintele tale. Însă, din păcate se vor izbi de realitatea care ii înconjoară, de faptele urâte din ea, atât de urâte încât strigă la cer după dreptate. Fapte la care, oricât de insensibil ai fi, nu ai cum să te faci că nu le vezi. Imaginează-ți că tu ai citit astăzi despre iubirea manifestată în relațiile cu ceilalți colegi și vine șeful și te dã afară pe un motiv de nimic, scornit la repezealã de colegii care „te iubesc”.  Aceasta fără să te cerceteze prea mult și fără să îți dea drept de apel. Normal că în acele momente, cam uiți de iubire și de ceea ce ai citit. Îți cauți dreptatea. Deci toate cuvintele frumoase despre iubire își vor lua zborul pe alt tărâm în acele momente grele.

   Ar trebui să fie o a treia metodă, care combinând într-o anumită proporție metodele de dinainte, să facă omul să se gândească la modul cel mai serios cu putință, cum sã își muleze gândirea pozitivã pe fiecare situație ivitã în viața sa și mai ales, cum sã își păstreze acea gândire pozitivă. Degeaba deții o armă puternică împotriva tuturor situațiilor negative, dacă nu știi cum să o folosești și când să o folosești. Când trebuie folosită puțin și când trebuie folosită mult. Iar această metodă de formare a opiniilor omului din ziua de astăzi, trebuie să se bazeze pe exemplul viu, vorbe concrete, fapte neîndoielnice și argumentãri diferite de la situație la situație. Expui lucrul frumos, spui cât crezi tu din lucrurile care nu ar trebui făcute și argumentezi clar, concis, de la situație la situație, ce înseamnă să duci binele până la capăt și ce înseamnă să nu faci rãul pe care îl poți face până la capăt.
    Oamenii răi nu se opresc din faptele lor dacă ii faci de rușine în fața lumii. Lucrează în ascuns și tot lucrează. Nici dacă le vorbești frumos nu se opresc din fapte. Doar dacă ai darul de a știi și a lucra cu punctul sensibil al fiecăruia dintre ei. Iar abia atunci poți să îi faci să își dea seama de gravitatea râului făcut. Îi poți atenționa, dar schimba din rădăcini, niciodată.
    Cât despre oamenii buni, atâta timp cât nu sunt stabili în ceea ce gândesc în privința binelui și a rãul, nu pot fi buni. Dacă își schimbã foarte ușor ideile și nu și le transformă în principii de existența, atunci foarte ușor trec de la bine la rău și invers.

    Folosind a treia metodă de a spune lucrurilor pe nume, își vor da seama ce este rãul și cât de rău este, ce este binele și cât de bine este.

  

Ochii Caprui

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s