Suflet complicat

Trăirile unui suflet complicat nu sunt ușor de redat în scris și chiar dacă slovele reușesc să expună nuanțele delicate ale unui astfel se peisaj complex, îți trebuie experiență ca să înțelegi și să simți erupțiile vulcanilor acestor adâncimi umane și să vezi cu proprii ochi clarul de lună care le luminează din când în când.
De foarte multe ori în stările mele cele mai bune, când am reușit să privesc cu dragoste în umanul din mine și din alții, mi s-a întâmplat să asemăn bucuria aidoma unei lumini extraordinare sufletești. O lumină care vine din interior și care, pe măsură ce își modifică structura și crește în intensitate, reușește într-un mod firesc să dea naștere și altor lumini de acest fel în alte suflete. Sentimentele cu intensitate crescândă și invers, adică acelea cu o intensitate numerotată pe scara valorilor de la 5 la 1, sunt contagioase.
Așa se explică faptul că înțelegem cât de cât, in funcție de capacitatea de a simți cu care am fost dăruiți, ce anume se întâmplă în sufletele celorlalți. Eu am propria mea psihologie și îmi explic lucrurile și fenomenele acestora într-un alt fel decât ar face-o manualele de psihologie umană. La mine, Divinul trebuie să își manifeste tot timpul existența, pentru că fără ea, existența celorlalte ar fi de neconceput și la fel, nejustificată. Prin urmare, mă pot declara un psiholog religios sau un suflet conștient de importanța valorilor propriilor trăiri și care își asumă responsabilitatea continutului acestora. Nu neg nici Divinul din mine, nici partea întunecată pe care mi-am creat-o de-a lungul timpului. Văd binele și răul ca pe o necesitate a demonstrării eficacității alegerilor umane.

Liberul arbitru își poate desfășura întreaga taină și esența lui doar alegând la nesfârșit binele de rău și nu invers. Alegând răul de bine, ești orbit de esența răului și prin urmare, nu mai ai discernământ sănătos. Tu slujești deja răului. Scopul tău e rău.

Eu, în viață, am iubit durerea. Am considerat-o ca pe un veșmînt maiestuos, protector și infailibil, astfel încât îmbrăcându-mi sufletul cu el, am reușit să îl țin departe de el însuși, de alegerile lui rele și de dezamăgirile provocate de oamenii pe care îi iubesc. Durerea, odată intrată în suflet, devine otrăvitoare dacă este considerată ca un nefast sau morbid eșec al vieții. Îți poate stâlci și perverti orice fel de sentiment curat, de la cele mai frumoase și rare, până la cele mai necesare.

Într-un cuvânt decisiv: te poate poseda cu totul, te poate orbi cu totul.
Nu acesta este scopul ei. Durerea trebuie să te învețe să îți chibzuiești foarte bine puterile sufletești, cuvintele și acțiunile lor. Ea te învață să vezi lucrurile așa cum sunt, cele trecătoare ca fiind trecătoare și cele demne să fie eterne, ca fiind veșnice. Ea alege binele de rău, binele pe care îl vrea și îl are de făcut, de răul pe care l-a suferit și din cauza căruia au avut de pătimit atâtea suflete pe care le-a iubit sau cunoscut. Toate acestea, le va putea îndeplini doar dacă este asumată și folosită în scopul fericirii. Bucuria nu este reversul ei, ci scopul ei și asumarea în totalitate a trăirii ei.
Cei mai frumoși oameni sunt doar aceia care știu ce înseamnă suferința, care sunt responsabili de ea și care nu fug de ea, dar nici nu se lasă influențați de farmecul ei.
Când înțelegi scopul durerii și întreg procedeul ei, reușești cu ajutor de Sus, să o transformi din blestem în binecuvântare.
Orice durere este un tunel spre cunoaștere.
Dacă nu îți asumi întunericul din tunel și nu vrei să te înveți cu el, atunci nu vei vedea niciodată luminița care te așteaptă bucuroasă la capătul lui.

2 comentarii la “Suflet complicat

  1. Oana spune:

    Interesantă abordare. Și percepție asupra durerii. Nu m-am gândit. O să cuget la acest fragment 🙂
    Mulțumiri!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s