Bunicuțul în încurcătură…

– Bunicuțule?…
– Da, spuse bătrânul pe un ton duios, ce dorești să mă mai întrebi astăzi?
– Știi, spuse nepoțelul rezemându-se de umărul interlocutorului, am o întrebare care mă frământă de câteva zile și numai nu îi găsesc răspuns, orice aș face și oriunde aș căuta. Nu vrei să mă ajuți tu puțin?
– Spune-mi, că te ascult. Sunt numai inimă și urechi.
– De ce oamenii mari, așa ca tine, se ceartă într-una și se vorbesc de rău unii pe alții? Îngerii lor cum nu se ceartă sau…( și aici băiețelul de numai 5 anișori își plecă dezamăgit privirea în jos) în discuții se mai aprind și ei din când în când? Eu nu vreau să fiu mare…și mă cert așa urât de îți vine instantaneu să îți astupi urechile…
Bătrânelul oftă cu foc. Își strânse nepotul la brațe și se uită adânc în ochișorii lui mari și naivi… Nu știa ce răspuns înțelept să îi dea copilului, pentru că într-adevăr, întrebările adresate lui erau profunde. Se gândi că dacă nu îi va da un răspuns pe măsură, peste doi ani când acest copil va trebui sa plece la școală, va avea mult de suferit. Așa că, într-un final, se hotărî și îi spuse:
– Știi ce cred eu despre oamenii mari? Că de multe ori sunt niște copii alintați și răutăcioși unii cu alții, plâng și se enervează când nu mai au jucăriile necesare bunăstării lor, dar cu toate acestea, nu toți sunt la fel. Sunt și oameni buni, mai puțini buni și buni în devenire.
– Da?…spuse cu mirare nepotul. Și cum arată fiecare dintre ei?
– Păi…se fâstâci bătrânul, sunt oameni care privesc mereu numai în sufletul lor și nu în sufletele altora. Oamenii aceștia se bucură și se întristează de orice, ajută cât pot și se închid în ei aidoma unei flori care își închide petalele, atunci când dau de greutăți. Comunică mai mult cu Dumnezeu și mai puțin cu semenii lor.
– Și ceilalți? Cei mai puțin buni?spuse cu repeziciune băiatul. Ceilalți cum sunt?
– Ceilalți, continuă bătrânul într-un ton de suspans, nu privesc în sufletele lor și nici în omul de lângă ei.
– Dar unde anume?
– Ceilalți privesc pe lângă oameni și sunt motivați de interesele lor. De aceea, se izbesc unii de alții și se ciocnesc și plâng când rămân fără jucării, căutând să se răzbune.
– Deci, ăștia sunt băieții răi, nu-i așa? Așa par din descrierea ta…zise șugubăț copilul.
Bătrânul se pomeni pus la colț și încurcat de propriile cuvinte. Încercă să o dreagă cumva:
– Nu. Aceștia, după cum ți-am zis mai adineauri, sunt mai puțin buni, dar aceasta nu înseamnă că ei rămân așa pe parcursul vieții. Îi schimbă Bunul Dumnezeu pe toți.
– Aha… carevasăzică, Dumnezeu îi iubește și pe ei. Ce fain!!! și copilul râse zgomotos de bucurie.
– Da, normal că îi iubește și pe ei. Să continuăm. Unde rămăsesem?
– La cei în devenire buni, răspunse voios copilul.
– Da, la cei în devenire buni. Aceștia sunt cei care privesc adânc în sufletul altuia și de acolo își iau puterea să meargă mai departe sau dimpotrivă, au dezamăgiri mari deoarece ceea ce au observat și au văzut la celălalt, nu a fost ceva pe placul lor. Acești oameni își pun nădejdea în cei asemenea lor. Vorbesc cu Dumnezeu numai când au și simt nevoia. Se mâhnesc după ce s-au certat unii cu alții, dar își mențin părerea.
– Păi… aceștia când mai devin buni și ei odată? întrebă copilul suspicios din cale afară și vădit nemulțumit de descrierea dată de bătrân.
– Când le atinge Dumnezeu inima, zise bătrânul direct și fără să stea prea mult pe gânduri.
– Cum le știi tu pe toate!!!…Dar cu îngerii cum rămâne, bunicule?
– Aceasta-i altă poveste, spuse bătrânul obosit. Vorbim mâine despre ea.
– Dar îmi spui, da? Nu mă duci cu vorba! Că văd că le dregi pe loc.
– Da, îți spun.
– Promiți? Pe cuvânt de bunic de Andrei?spuse copilul serios.
– Pe cuvânt.
Bătrânul sărută nepotul pe frunte și îl trimise la jucării. Ce bucuros era bătrânul că scăpase de copil!!! Mâine îl aștepta altă serie de întrebări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s